Deze webwinkel maakt gebruik van cookies
Meer informatie »

Handreiking Balans in Beeld

Jongeren met een licht verstandelijke beperking uitdagen, zonder hen te overvragen of ondervragen

Bij begeleiding van jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) komt het onderwerp ‘overvraging’ en ‘uitdaging’ vaak ter sprake. Begeleiders van jongeren met een LVB ervaren vrijwel dagelijks het spanningsveld tussen te veel zorg bieden (onvoldoende uitdagen) en te veel verantwoordelijkheid leggen bij de jongere (overvragen). Maar hoe bepaal je nu als begeleider wat je aan de jongere zelf kunt overlaten en waarbij jouw ondersteuning wel

nodig is? Ofwel: Hoe bied je de sturing die een jongere nodig heeft en geef je hem tegelijk de regie over zijn eigen leven, om zelf verantwoorde keuzes te maken?

Begeleiders blijken in de praktijk grote behoefte te hebben aan concrete handvatten voor het vinden van de juiste balans tussen uitdaging en overvraging. Begeleiders voelen zich soms machteloos, als ze boosheid bij een jongere zien, maar niet weten hoe ze kunnen helpen. Soms zijn er ook frustraties: “Ik heb het nu al vier keer uitgelegd en hij doet het nog steeds niet”. Het vinden van de juiste balans in de benaderingswijze, van jongeren met een LVB in de

adolescentiefase, is voor begeleiders een hele klus.

De handreiking Balans in Beeld, met checklist, is een hulpmiddel voor begeleiders om die balans in hun begeleiding te vinden. Je kunt ermee nagaan of je een jongere overvraagt of juist niet genoeg uitdaagt en je krijgt handvatten om met de uitkomsten aan de slag te gaan.

Balans in Beeld is ontwikkeld dankzij subsidie van het Antonia Wilhelmina Fonds, een Fonds op Naam van het Fonds Psychische Gezondheid, in samenwerking met het Kennisplein Gehandicaptensector en het Landelijk Kenniscentrum LVB.

Auteur(s): E.J.W. Rot
Taal: nederlands
Pagina's: 64
ISBN: 9789088391064
Trefwoord: LVB, Jongere, Begeleiders, Overvragen, Ondervragen, Balans in Beeld, Balans

Prijs: €19,50
  • Gratis verzending Nederland en BelgiĆ«